maandag 7 november 2011

Zuinige auto populair, zuinig huis nog niet

Per jaar gooien we honderden euro’s weg

In 2011 zullen naar verwachting ruim 180.000 zuinige auto's worden verkocht. Van alle autoverkopen in Nederland, doet deze categorie inmiddels 33%. In andere Europese landen is het beeld identiek.
Als belangrijkste argument worden de economische omstandigheden genoemd. We moeten op de centen letten. Met de zuinige auto bespaar je op wegenbelasting, benzinekosten en ook op bijtelling, als je de auto zakelijk least. Zo wordt autorijden goedkoper.
Verrassend is dat wonen ook fors goedkoper kan. Maar daar lijkt de consument plots met andere maten te meten.
Uit de statistieken blijkt dat er bijna 4 miljoen huizen in ons land zijn die nog geen vloerisolatie hebben. Daarnaast hebben ruim 2 miljoen huizen geen spouwmuurisolatie. Twee maatregelen die verrassend goedkoper zijn, dan gemiddeld wordt gedacht. Ze kosten zo’n € 2.000,- per stuk. Per jaar zorgen ze voor een energierekening, die honderden euro’s lager is. Zo spaart spouwmuurisolatie tot 30%. Vloerisolatie spaart 10-15%. Het is in een dag geregeld. Het wooncomfort stijgt enorm en de energierekening daalt. Ruim genoeg voor bijvoorbeeld een trekhaak met fietsendrager op je A-label auto.